Taxació i valor de mercat - 10 Factors que afecten al valor d'una propietat - Part 2 - Peritatge Andorra

6.- Propietats immobiliàries

Si voleu conèixer el valor d’una propietat, consulteu els preus de venda de propietats comparables que s’han venut recentment a la zona. Les propietats podrien ser comparables en termes de:

  • Tipologia d’habitatge (cases unifamiliars, cases adossades, pisos en edificis plurifamiliars).
  • Any de construcció.
  • Superfície total i útil.
  • Nombre de banys, habitacions i dormitoris.
  • Ubicació (a prop d’un centre comercial, platja o carrer concorregut, per exemple).

7.- Normativa de plantejament i edificació

La construcció d’una propietat actual requereix regulacions de construcció (que inclouen els aspectes tècnics del procés de construcció) i permís urbanístic (que inclou el disseny, la forma i la mida de la propietat).

L’incompliment d’aquestes normes podria provocar l’enderrocament d’un immoble. Per tant, la quantitat de llicències urbanístiques i la normativa d’obra necessària pot tenir un impacte en el valor de la propietat.

8.- Tipus d’inetrès

El nivell dels tipus d’interès és un dels principals factors que afecten el valor de la propietat. Si el BCE decideix augmentar els interessos dels préstecs, els prestadors seguiran el mateix.

Això provocarà que els prestataris hagin de pagar una amortització mensual més elevada de la hipoteca. Les hipoteques costoses signifiquen que les propietats es vendran a un preu més alt.

D’altra banda, una reducció dels tipus d’interès significarà que la propietat serà més assequible.

9.- Potencial de renovació

La majoria d’inversors immobiliaris i compradors d’habitatges estan interessats en el potencial de renovació d’una propietat.

Aquest pot ser el potencial per augmentar la superfície del sòl, afegir una planta addicional o un dormitori addicional, afegir un pati exterior o afegir una piscina, per exemple.

Si hi ha un permís perquè un comprador pugui personalitzar o millorar una propietat, el valor de la propietat serà superior.

10.- Factors econòmics

Les condicions econòmiques d’una zona afectaran la capacitat de les persones de vendre o comprar una propietat.

Quan l’economia estigui en auge, hi haurà més llocs de treball i la gent guanyarà més diners.

A mesura que augmenta el poder adquisitiu de les persones, és més probable que inverteixin en una nova casa o una segona residència. L’augment de la demanda acabarà provocant un augment dels preus immobiliaris.

D’altra banda, si l’atur augmenta i els salaris baixen, menys persones podran permetre’s la compra d’una vivenda. Posteriorment, els preus de la propietat també baixaran.

Per tant, és molt important mantenir-se al dia amb les condicions imperants d’una zona abans d’establir el preu d’una propietat.

Conclusió

És important saber què val una propietat abans de comprar o vendre. Tot i aquests 10 factors us podran ajudar i són útils, hi han altres factors que cal tenir en compte per tenir una idea exacta del valor de la propietat.

Tot i que aquestes eines tenen en compte factors que afecten el valor de la propietat, com ara les recents tendències del mercat immobiliari, les compres immobiliàries i els tipus d’interès, és important també revisar altres factors, com ara la seguretat ciutadana i l’atur.

És per això que heu d’estar ben assessorats per un professional que tingui experiència en la valoració i avaluació de finques a la zona local.

>> Llegir Part 1 <<